Centrul de sănătate mintală Shaar Menashe
Shaar Menashe este spitalul de psihiatrie situat în apropierea localităţii Pardes Hana-Karkour. Spitalul este una dintre cele mai mari şi mai moderne unităţi medicale de profil din Israel. Aici sunt trataţi adulţi începând de la vârsta de 18 ani. Directorul spitalului este doctorul Alexander Grinshspoon.
Spitalul Shaar Menashe ocupā o suprafaţā de 7.2 kilometri pătraţi. El oferă servicii medicale pe un teritoriu ce se întinde de la Tirat Ha Carmel în nord până la intersecţia Ha Roeh în sud şi de la graniţele oraşului Tiberiada în est pânâ la malul Mării Mediterane în vest. Spitalul oferă o gamă variată de secţii de tratament, cameră de gardă, departament de internare cu securitate maximă (pentru întreaga ţară), secţie pentru diagnostice duble (boli mintale şi dependenţe de droguri sau alcool), secţie specializată în tratamentul vârstei a treia (psihogeriatrie). Servicii de psihiatrie ambulatorie sunt oferite în Policlinica Yiron, situată în imediata vecinătate a spitalului. În incinta policlinicii, personalul specializat oferă tratamente variate bolnavilor psihici, inclusiv posibilitatea internării de zi în cadrul centrului comunitar.
Pe lângă toate acestea, pe teritoriul spitalului sunt amplasate centre de terapie şi recuperare coordonate de Ministerul Sănătăţii şi de Ministerul Protecţiei Sociale. Toate aceste forme de tratament asigură servicii pentru aproximativ 1000 de pacienţi.
Spitalul este dotat cu 420 de paturi. Anual sunt trimişi sau se adresează independent aproximativ 2500 de pacienţi. 65% din ei sunt internaţi.
Pacienţilor internaţi li se acordă tratamente psihiatrice şi psihoterapice, biopsihosociale, tratamente stomatologice, terapie ocupaţională şi asistenţă criminologică.
Personalul administrativ şi de întreţinere conferă bolnavilor condiţii de tratament la nivelul cel mai înalt cu putiinţă. Acest cadru deosebit a fost recunoscut oficial, spitalului fiindu-i acordate în anul 2012 premiile „Drapelul Frumuseţii" şi „Amit". Distincţiile au fost acordate ca urmare a cuceririi consecutive, timp de 15 ani a „Cinci Stele de Frumuseţe", conferite de Consiliul pentru „Israelul Frumos".
Spitalul Shaar Menashe este afiliat Facultăţii de Medicină a Technionului din Haifa. Studenţi la medicină studiază aici in perioada anilor clinici. Ȋn plus, spitalul primeşte studenţi din Statele Unite ale Americii ce urmeazā instrucţie clinică de psihiatrie în cadrul studiilor de medicină de la Technion. Existā o colaborare cu Universitatea Bar-Ilan în ceea ce priveşte îndrumarea studenţilor de la criminologie aflaţi în perioada clinicā. Spitalul primeşte şi studenţi de la şcoala de surori (Uuniversitatea din Haifa), de la cursurile de asistenţā socialā şi de psihologie (Colegiul Rupin). Toţi aceştia urmeazā periode de instrucţie. Secţii din spital împreunā cu policlinica de psihiatrie Yiron sunt recunoscute ca locuri de specializare în psihiatrie si psihologie. Medici şi psihologi din spital participā ca examinatori la concursurile pentru primirea titlului de specialişti în domeniile respective. Shaar Menashe colaboreazā cu şcoli de surori din toatā ţara în perioada specializārii profesionale, printre ele numārâdnu-se: Şcoala de surori de la Spitalul Hilel Yafe, Colegiul Emek Yisrael, Spitalul Laniado, Universitatea Haifa şi Seminarul Kibutzurilor.
Departamentul de securitate maximā din spital este un cadru terapeutic unic în ţarā. Aici sunt trataţi 128 de bolnavi în patru secţii de internare şi una de recuperare. Împreunā pregātesc pacienţii (inclusiv cursuri de învāţāmânt) în vederea reintegrārii sociale. Departamentul îi trateazā pe cei internaţi cu ordin judecātoresc, inclusiv bolnavi recunoscuţi ca violenţi. Cadrul este unic în dezvoltarea şi implementarea de metode de tratament a pacienţilor agresivi precum şi în elaborarea de rapoarte integrative multiprofesionale ce cuprind elemente de psihiatrie, de psihologie şi de criminologie. Dupā perioada de reechilibrare psihicā, bolnavii sunt transferaţi la secţiile de recuperare în vederea pregātirii pentru reinegrare în societate.
Conform deciziei guvernamentale din 2012, hostelul care trateazā supravieţuitori din Holocaust şi este amplasat în incinta complexului medical revine sub autoritatea statului şi responsabilitatea spitalului. Destinat supravieţuitorilor din Holocaust el a fost deschis in 1998. Oferā condiţii superioare de locuit şi de trai. Condus pânā nu demult de Asociaţia de Sānātate Publicā, gāzduieşte bolnavi dependenţi fizic, epuizaţi mintal, oameni care au suferit în timpul prigoanei naziste.
În incinta spitalului este amplasat şi un Centru Comunitar care desfāşoarā o intensā activitate profesionalā şi culturalā. El include o cantinā, frizerie, servicii de cosmeticā, magazin de îmbrācāminte la mâna a doua, bibliotecā, camerā de computere, club, spālātorie precum şi camere pentru cercuri şi dramā. Ca proiect de viitor se preconizeazā construirea unui mic hotel destinat familiilor care viziteazā rudele internate.
În paralel cu conducerea medicalā activeazā şi Asociaţia Prietenilor Spitaului, condusā de generalului (rez.) Tzvika Gendelman. Asociaţia doneazā şi ajutā la activitatea amplā a spitalului, sprijinind pacienţii şi pe familiile lor.
Istorie
Iniţial, în perioada Mandatului Britanic, teritoriul pe care se gāseşte astāzi spitalul funcţiona ca aeroport. Dupā înfiinţarea Statului, locul a fost cucerit de armata israelianā şi a fost folosit ca avanpost pânā la anexarea satelor arābeşti din aşa numitul „Triunghi", conform tratatului semnat la Rodos. Odatā cu trasarea liniei de graniţā cu Iordania, înglobarea în est a satului arābesc Baka El Garbia, iar în sud a lui Wadi Arra, fostul aeroport britanic ajunge un loc pārāsit. Scurt timp mai târziu se transformā în complexul cel mai mare de absorbţie a emigranţilor aduşi din Yemen prin acţiunea cunoscutā sub numele de „covorul vrājit". Reuniţi aici, noii veniţi considerā locul ca fiind prima lor casā în noua ţarā. Este momentul în care localitatea îşi capātā numele oficial de „Shaar Menashe". Numele „Poarta (Shaar) Menashe" semnificā calea spre aşezārile muncitoreşti de pe teritoriul Biblic al Tribului Menashe.
Ulterior, pe aceste locuri sunt cazaţi emigranţi din Europa de Est şi China. În martie 1951 centrul începe sā primeascā şi noi veniţi din Irak.
Dupā închiderea centrului de absorbţie, întregul teritoriu este predat organizaţiilor „Joint" şi „Malban". În 1953 locul se transformā în „Casa de bātrâni" şi numārā aproximativ 1000 de rezidenţi. Devine unul dintre cele mai frumoase sate de bātrâni din ţarā. Abundā în grādini de zarzavat şi livezi în care lucreazā vârstnicii. În 1960 aşezarea numārā cam 1500 de locuitori. În vecinātatea satului funcţioneazā în paralel un spital de psihogeriatrie specializat în tratarea bātrânilor invalizi şi dependenţi. În 1953 se deschide aici şi o şcoalā de surori. Absolventele lucreazā în „Casa de bātrâni".
La începutul lui 1961 se decide închiderea treptatā a satului de bātrâni. În final îşi încheie activitatea în 1965. Paralel cu închiderea satului şi transformarea sa în spital de psihiatrie, şcoala de surori se extinde şi începe sā se specializeze în acelaşi domeniu. La 1 octombrie 1964 spitalul este preluat de câtre stat. Şcoala de surori îşi închide porţile în 1992.
|