מחקר - ד"ר אבי פלד מנהל מחלקה א/2

מחקר - ד"ר אבי פלד מנהל מחלקה  א/2 (הגדל)

מחקר - ד"ר אבי פלד מנהל מחלקה א/2

 

 

תקציר עניין מדעי ופעילות דר' פלד

 

היכולת לרפא מחלות פסיכיאטריות התקדם מאד בשנים האחרונות, יחד-עם-זאת עדיין לא ניתן לרפא הלכה למעשה את רוב המחלות הפסיכיאטריות, במיוחד את הקשות שבהן כגון סכיזופרניה.

הסיבה לכך נעוצה בעובדה שעדיין לא ידוע מה הם הגורמים למחלות, וכתוצאה גם מערכת האבחון הפסיכיאטרי היא  דסקריפטיבית (תיאורית) ולא אטיולוגית (דהיינו אינה מבוססת על גורמי המחלה).

הסיבה למצב זה נעוצה במורכבות הגדולה של המוח. המוח מורכב מביליוני תאים (נוירונים) כל אחד מהם מקיים קשרים ותקשורת עם ביליוני נוירונים שכנים. ההתקשרות היא לא ליניארית, דהיינו המוח הוא מערכת מורכבת complex system  הפועלת לפי חוקים פיזיקאליים מסובכים של שיווי משקל בין אקראיות לדטרמיניסטים. מורכבות זאת שמה מכשול ליכולתנו להבין את המוח, להבין את ההפרעות במוח, וגם להתערב בצורה יעילה כדי לתקן את ההפרעות ולרפא את החולים שלנו.

 

בשנים האחרונות קיימת התקדמות מרתקת בתחום חקר המוח כמערכת מורכבת. תחומי מדע חדשים כגון "חישוביות עצבית" "אינטליגנציה מלאכותית" וכדו' מאפשרים להתחיל להבין איך המוח עובד. הם נותנים כלים חדשים להסתכל לתוך פעילות המוח ולהבינה טוב יותר. יישום של ידע חדש זה בפסיכיאטריה עלול להביא לפריצת דרך ביכולת שלנו לרפא את החולים.

 

אני מתעניין בשילוב הזה של ידע חדש על המוח עם הידע הישן הרגיל של הפסיכיאטריה. כדי לשלב בין התחומים ברמה הקלינית היומיומית פיתחתי מערכת תרגום של הממצאים הקליניים  משפת הקליניקה המוכרת הדסקריפטיבית לשפת ההפרעות המוחיות לפי תורת המערכות המורכבות. תרגום זה יכול להיות בסיס למערכת אבחון פסיכיאטרית אטיולוגית בעתיד. תרגום זה נקרא Clinical Brain profiling  דהיינו "פרופיל מוחי קליני" וכבר היום יכול לשמש כנקודת התחלה למחקר שיגלה יותר טוב את הסיבה למחלות פסיכיאטריות.

 

מדובר בתחום חדש, כמו כל דבר חדש נידרש זמן רב עד שיקבל הכרה,  שיטת ה "פרופיל מוחי קליני" עדיין זקוקה לאישוש מדעי ובשלב זה היא רק תיאוריה. אישושה יעשה על ידי מחקרים של דימות מוחית brain imaging  . בעזרת מעבדות וחוקרים שונים אני מנסה להראות שחלקים שונים של התיאוריה ניתנים לאישוש והוכחה. כמו כן אפשרתי לחוקרים בכל העולם שלהשתמש בשיטה דרך אתר אינטרנט מיוחד לצורך זה. האתר מפרט את השיטה, נותן הסבר איך לבצע את הבדיקות. מפרט את הספרות המקצועית עליה מתבססת השיטה כמו גם מפרט את המחקרים שערכתי עד כה בכיוון זה. למידע על כל זה יש לגשת לקישור http://neuroanalysis.org.il/

  

 

הדפסשלח לחבר
עבור לתוכן העמוד